Orijentacija

 

Pred tobom široko, plavo more, sunce sja, pjena valova zapljuskuje ti lice... Stojiš na jedrenjaku i krstariš Jadranom. Potpuna sloboda, ostaviti sve iza sebe i opuštati se.

 

Jedrenje je nešto predivno! No to nije samo zabava, već u svakom slučaju i ozbiljna stvar. Uvijek iznova se događaju nesreće na otvorenom moru. Čak i iskusnim jedriličarima se može dogoditi da izgube orijentaciju, a to može imati užasne posljedice.

 

No, što učiniti kada izgubite orijentaciju?

Tada je nužno potrebno da se ponovno usmjerite na pravi put. Kako to funkcionira ?

Jedriličar treba što je prije moguće uočiti neku vanjsku fiksnu točku – neku zvijezdu ili svjetionik. Tada uz pomoć kompasa i sekstanta jedriličar može odrediti svoje stajalište.

Zamisli da dezorijentirani jedriličar pokuša odrediti svoj položaj prema nekoj fiksnoj točki na svojoj jedrilici, na primjer prema pramcu. To bi bilo glupo. Pomoć u orijentaciji treba doći izvana !

 

U pravom životu je također opasno ploviti bez orijentacije. Tako se gube godine, donose krive odluke koje se ne mogu ispraviti. Mi ljudi hitno trebamo orijentaciju neke vanjske fiksne točke, izvan naših života. I upravo to nam nudi Biblija.

 

 

Biblija objašnjava zašto čovjek uopće postoji. Ona govori o Bogu Stvaratelju koji je stvorio svakog čovjeka. Ona opisuje zašto je čovjek skrenuo sa svog puta i zašto na svijetu toliko toga ide krivo. U Bibliji nalazimo odgovore koji se odnose na našu vlastitu budućnost. Što nam život donosi i što nas čeka nakon ovog života? Također, tamo moženo naći realističan opis nas samih, naših misli i osjećaja.

 

Ali najvažnije u Bibliji je jedna osoba, Isus Krist. On je Sin Božji. On tvrdi da je pouzdana fiksna točka izvana prema kojoj se možemo orijentirati. Isus nas poziva da više ne živimo svoj život bez njega, već s njim, uz njegovu pomoć i autoritet.

 

No, je li Isus zbilja pouzdan? Možemo li mu vjerovati ? Može li mi Isus Krist zbilja dati odgovore na moja životna pitanja ? Može li mi Biblija dati orijentaciju za moje odluke, za moj život?

 

Postoji samo jedan način da to saznaš: čitaj Bibliju!

 

Najbolje je da počneš s Novim Testamentom, s Evanđeljima, s Isusovim životom. Postavi si ova dva pitanja pri čitanju: Tko je Isus? Kako se to tiče mene ?

 

Napiši nam svoja pitanja – svako oziljno pitanje je dozvoljeno. Bibliju možemo jako dobro čitati i zajedno s drugim ljudima. Srdačno si pozvan!